Οι ιδέες δεν δημοπρατούνται

«Διακήρυξη 1/2013 Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση κυλικείου του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ «Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στα Γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΟΠΑ (Πατησίων 80) στις 4/7/2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:30.

Στις 21 Μαρτίου μετά από κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου καταλάβαμε τον χώρο του κυλικείου και ξεκινήσαμε να το αυτό-διαχειριζόμαστε καλώντας ανοιχτά τη φοιτητική κοινότητα σε συμμετοχή.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν, βρεθήκαμε διαφορετικά άτομα, άγνωστα μεταξύ μας μέχρι χθες και με έναν αναπάντεχο τρόπο, καταφέραμε να στήσουμε μία συνέλευση όπου γίνονται ανοιχτές κουβέντες χωρίς αρχηγούς και σοφούς η οποία αποφασίζει για κάθε κομμάτι αυτού του κοινωνικού χώρου. Όλοι μαζί αποφασίζαμε και κάναμε τα πάντα: προμήθειες των προϊόντων, βάρδιες παρασκευής καφέ, εκδηλώσεις, διαμόρφωση του χώρου, αξιοποίηση εσόδων, καθάρισμα. Δεν θέλαμε όμως να ιδιοποιηθούμε τον χώρο, αντίθετα θέλαμε να είναι ανοιχτός ώστε να συμμετέχει ενεργά και να τον οικειοποιηθεί ο καθένας/μία. Δεν θέλαμε απλώς ένα κυλικείο – επιχείρηση όπως ήταν πριν, αλλά έναν χώρο όπου θα μπορούμε να συζητάμε, να προβληματιζόμαστε, να γνωριζόμαστε, να κάνουμε τη καθημερινότητα μας στην ΑΣΟΕΕ λίγο πιο ανθρώπινη.

Μέσα σε αυτούς τους τρείς μήνες λειτουργίας, δεν κάναμε όσα θα θέλαμε, αλλά δεν κάναμε και λίγα: δύο προβολές ταινιών, καθημερινή λειτουργία με τρείς βάρδιες με προσέλευση εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων, πολιτική συζήτηση με θέμα την αυτοδιαχείριση, δημιουργία μπλόγκ, δύο πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για τα ιατρικά έξοδα αγωνιστών (όπου εκεί δόθηκε και το σύνολο των κερδών) και συλλογή και διάθεση σημειώσεων και συγγραμμάτων. Όλα αυτά δεν τα κάναμε επειδή κάποιος μας το είπε αλλά επειδή το θέλαμε από μόνοι μας, το αποφασίσαμε όλοι μαζί και το πράξαμε. Έτσι είναι η αυτό – διαχείριση μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης. Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή – ήδη από του χρόνου ο χώρος θα φιλοξενήσει τα μαθήματα αλληλεγγύης του συλλόγου προς μαθητές λυκείου και μπορεί να στεγάσει ένα σωρό άλλα πράματα αφού ιδέες και μεράκι υπάρχουν.

Όμως όλα αυτά δεν άρεσαν στην Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ. Η αυτοδιαχείριση μιας πραγματικής παραγωγικής δομής δεν την εντυπωσιάζει όσο ένα business plan που ενισχύει και συντηρεί την αχόρταγη λογική του κέρδους. Το ότι δεν λειτουργούσαμε με διευθυντές και υπεύθυνους αλλά οριζόντια και συνεργατικά – σαν ιδέα που εναντιώνεται στη λογική της εκμετάλλευσης και χωρίς να τηρούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, πείραξε. Δείξαμε κάτι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους που πρεσβεύουν και γι’ αυτό μας εναντιώθηκαν.

Και κάπως έτσι προσπαθούν να μας κλείσουν. Αλλαγή λουκέτων ξανά και ξανά, απειλές, ενώ έφτασαν να οξυγονοκολλήσουν τις πόρτες! Παρόλα αυτά εμείς κάθε φορά το ξανανοίγαμε. Τώρα όπως συνηθίζουν – μέσα στην εξεταστική και το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αντιδράσεις – με διαδικασίες εξπρές προσπαθούν να το δώσουν σε ιδιώτη. Εμείς όμως είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ προσπαθώντας να μπλοκάρουμε τον διαγωνισμό. Καλούμε όσους/ες θέλουν να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα να έρθουν. Τους διαμηνύουμε: όσες φορές και να προσπαθούν, εμείς θα είμαστε εδώ με τις ιδέες και τα σώματα μας προτάσσοντας μια άλλη μορφή συλλογικής οργάνωσης για το πανεπιστήμιο και τη κοινωνία

 Όλοι/ες Σήμερα Πέμπτη 4/7, Πατησίων 80, να μπλοκάρουμε τον διαγωνισμό