Δίνοντας ζωή σε άδειους χώρους

το πρώτο κείμενο του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου

Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε όλο και πιο έντονα μια προσπάθεια αποστείρωσης του χώρου της σχολής μας. Από την εισβολή των μπάτσων στην ΑΣΟΕΕ και τα πολιτικά στέκια και την κατάσχεση των μηχανημάτων 98FM που στεγαζόταν στη σχολή μέχρι το συνεχές κυνήγι των μεταναστών μικροπωλητών και την απαξίωση κάθε προσπάθειας συλλογικού αγώνα, αυτό που συναντάμε δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια μικρογραφία της βίαιης μετάλλαξης που επιχειρείται στο σύνολο της κοινωνίας. Μπροστά σ’ αυτό το επιβαλλόμενο μοντέλο, μπήκαμε στην διαδικασία να καταλάβουμε και να λειτουργήσουμε το κυλικείο της σχολής με όρους και δομές που στέκονται απέναντι του.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πανεπιστήμιο που προωθεί και διδάσκει κατεξοχήν τις σχέσεις εκμετάλλευσης και την λογική του κέρδους, αυτό που θέλουμε να αντιπαραθέσουμε είναι σχέσεις οι οποίες δεν είναι εξωτερικά επιβεβλημένες, αλλά βασισμένες στην διάθεση μας να οργανώσουμε μόνοι μας τις ζωές μας μακριά από εξουσιαστικές πρακτικές και αντιλήψεις. Δημιουργούμε έτσι έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο, μέσα στον οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδράμε μεταξύ μας, αναπτύσσοντας σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, απέναντι στον φόβο, την αποξένωση και τον ατομισμό που θέλουν να μας επιβάλλουν. Ανοίγουμε ένα κυλικείο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας συλλογικά και ισότιμα αλλά δεν μένουμε σ’αυτό. Δημιουργούμε έναν ζωντανό χώρο που θα μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις, προβολές, συζητήσεις κα. Όπου ο καθένας θα μπορεί να μοιραστεί και να δημιουργήσει.

Δεν είμαστε ούτε “έξυπνοι” επιχειρηματίες, ούτε εθελοντές. Το κυλικείο βασίζεται στην συμμετοχή και την στήριξη όλων μας για να λειτουργήσει. Να μοιραστούμε στην πράξη την κάλυψη των αναγκών μας. Έτσι το κυλικείο θα το διαχειριζόμαστε στην βάση της αυτοοργάνωσης και όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνελεύσεις με οριζόντιες διαδικασίες. Δεν υπάρχει ιεραρχία, ούτε “ειδικοί” και αφεντικά. Από το καθάρισμα και την παραγωγή του καφέ, μέχρι τα πολιτιστικά δρώμενα και την διάθεση των εσόδων οι αποφάσεις παίρνονται από την ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει και νιώθει ότι εκφράζεται από αυτή την διαδικασία.

Έχοντας την αυτοδιαχείριση, πέρα από τρόπο λειτουργίας και ως πρόταγμα ενάντια στις παραγωγικές σχέσεις που διέπουν την κοινωνία, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν επιδιώκουμε το κέρδος. Τα έσοδα θα χρησιμεύσουν για την αυτοσυντήρηση του κυλικείου και όσο παραπάνω χρήματα προκύψουν θα δίνονται σε δράσεις αλληλεγγύης και άλλα κινηματικά εγχειρήματα. Με τέτοιες πρακτικές πάμε κόντα στην εξαθλίωση που βιώνουμε και επιδιώκουμε την διάδοση τους σ’ όλη την κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.